PNM Overdrive

 

OverDrive menyediakan kandungan e-buku pelbagai jenis bahasa yang boleh dipinjam oleh pengguna secara dalam talian. Kandungan keseluruhan e-buku yang dilanggan PNM sebanyak 14,000 buah merangkumi pelbagai perkara. Selain e-buku, pengguna boleh mengakses koleksi digital lain seperti buku audio (audiobook), buku audio beserta pembaca (read-along) dan juga video. Pengguna boleh meminjam sebanyak 10 buah koleksi selama 7 hari manakala bagi koleksi video selama 5 hari.

PNM Overdrive juga sangat mudah untuk dicapai secara terus dengan menggunakan tablet/telefon pintar anda. Anda hanya perlu memuat turun dan pasangkan aplikasi mudahalih bernama Libby, by Overdrive dari  iTunes Store (untuk pengguna iPhone/iPad/peranti Apple) ATAU Google Play Store (untuk telefon pintar/tablet/peranti berasaskan Android). Bagi pengguna Libby, sila tekan butang "Find Your Library" - laksanakan carian atas nama perpustakaan iaitu "National Library of Malaysia".

Platform: 

   

Cara-cara untuk mengakses PNM Overdrive

Pengguna Umum

Langkah 1: Daftar sebagai ahli u-Pustaka. Log masuk dan pilih pangkalan data OverDrive

Langkah 2: Klik pada butang “sign in” dan pilih sama ada ingin log masuk menggunakan akaun u-Pustaka atau Library Card Number

- bagi pengguna umum, sila gunakan kaedah “sign in” yang dikhaskan menerusi Library Card Number dan anda boleh memilih mana-mana satu (pnm001 hingga pnm999)

- bagi ahli u-Pustaka yang berdaftar, pilih opsyen “sign in” menggunakan ID dan kata laluan u-Pustaka

langkah 3: Anda boleh mencari tajuk dengan menekan “search” atau “advance search”. Setelah jumpa dengan buku yang ingin dipinjam, tekan “borrow

Langkah 4: Klik “read now in browser” untuk terus membaca. Untuk paparan yang lebih menarik, sila muat turun aplikasi LIBBY di telefon pintar anda.

Kunjungi Kami

Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Perlis
Jalan Penjara,
01000 Kangar, Perlis, Malaysia

Hubungi Kami

Telefon: +604-976 4436
Faks: +604-976 0906
E-mel: perlislib@pnm.gov.my

Waktu Perkhidmatan

Isnin - Sabtu: 09:00 - 18:00

Ahad dan Cuti Umum: Tutup